Sunday, May 8, 2011

Brevet 400km Malmö

På 40 mil cykling hinner man fundera en del, men eftersom det är lite svårt att anteckna under färd så det blir mest tankar för stunden. Så det som följer nedan är de fragment som råkade sätta sig lite djupare i hjärnbarken.

Lördag morgon, straxt innan kl 8, hade nio stycken långcyklingssugna randonneurer samlats vid starten i Malmö. Turen gick norrut via Löddeköpinge och vidare till 108:an som vi följde (mer eller mindre) hela vägen till första stämplingen i Åsljunga. Därifrån vidare till Ljungby via gamla E4/R1 för andra stämplingen och sen 25:an till stämpling i Halmstad och avslutningsvis samma rutt som förra söndagens runda till Malmö via Helsingborg (stämpling).

Utanför Lomma delade vi in oss i två grupper med jag, Tony, Linus, Leif & Mattias i täten. Friska vindar från sydost gav bra fart upp mot stämpling i Åsljunga och Ljungby dit vi kom ca halv två. Lunchpaus på ca 45 minuter för fyra av oss, medan Tony valde att cykla solo och äta medhavd mat.

Som kvartett cyklade vi vidare mot Halmstad med vinden lite från sidan och kom fram till Halmstad ca halv fem där det blev en halvtimmas fika innan vi vände söderut in i vinden och backen uppför norra Hallandsåsen. Hann även med en kändisspotning av den store skådespelaren, komikern och Halmstadsprofilen Tomas Petterson som kommenterade ljudet från våra skor mot Statoils stengolv något i stil med "ska ni på steppkurs eller"? Stärkta av denna humor fortsatte färden mot Helsingborg.

Efter en naggande god backe i Laholm valde Linus att släppa gruppen och ta det i sin egen takt. Vi tre som var kvar fortsatte mot Östra Karup och foten av Hallandsåsen i allt tyngre motvind. De sista kilometerna förbi Vallberga och Skottorp fick vi hålla igen rätt ordentligt för att inte bränna krutet redan innan den 4 km långa backen uppför åsen som togs i egen takt med överenskommelse att vänta uppe vid Rasta. Väl uppe blev det ytterligare ett lite längre fikastopp med korv och kaffe för Leif och Mattias medan jag kalasade på en hel Snickers och lite vatten.

Ungefär 7 kom vi iväg igen och fortsatte söderut i motvind och rätt maklig takt mot Ängelholm, Strövelstorp, Hasslarp och kom till stämplingen i Helsingborg vid 9-tiden. Efter ännu en fika och fixande med lampor och mer kläder (reflexväst på) kom vi så iväg igen mot Landskrona via Rydebäck och Glumslöv. Det var nu 4 rätt trötta ben i vår 3 manna grupp och även om jag fortfarande var pigg så var det bäst att hålla igen lite i motluten för att hålla ihop gruppen och cykla samlat utan luckor i mörkret. Hemlängtan och vissheten om att det bara var någon mil kvar ökade farten efter Löddeköpinge och genom Borgeby, Bjärred och Lomma tog jag en sista rejäl förning innan det var dags att trixa sig genom Malmö.

Efter slutstämpling vid målet 23.45 intogs välförtjänt falafel innan det var dags att rulla hem och sova. Totalt tog det alltså 15 timmar 45 minuter (24.8 km/h) för de 40 milen varav 13 timmar och 15 minuter på rulltid (29.5 km/h) och 2 timmar och 30 minuter stopptid. Nu är det ju inte tid eller placering som räknas utan genomförandet, men det kändes ändå lite retligt att det fina totalsnitt vi hade fram till Halmstad "försvann" med de extra fikastoppen.

Jämfört med 30-milaren blev denna tur något lättare, troligtvis för att vi var fler som körde tillsammans hela rundan men också eftersom jag bytt ut ryggsäcken mot en större sadelväska. Istället hade jag en en Camelbak Hydroback på ryggen som tillsammans med två stora vattenflaskor på ramen gjorde att jag dels hade mycket mindre vikt på axlar och armar, lättare kunde nå mat och prylar i ryggfickorna och fram för allt hade mer vätska nära till hands. Trots att det 40 mil innebär rätt många timmar i sadeln så kände jag mig pigg även mot slutet och kunde nog tänkt mig köra 20 eller 30 mil till på söndagen större utan besvär.

Bilder:

Undertecknad innan starten


En randoneeräv


Ytterligare en randonneräv


Linus vader och bakdel någonstans mellan Ljungby och Halmstad


Leif och Mattias i kvällssolen


Pandashot på en stor "rumpa"


Blodsmak i munnen? Nej, men torrsprickor i läppen av fartvinden

Strava:

No comments: