Sunday, December 12, 2010

Adventstur

Söndagen den tredje advent 2010 bjöd på strålande solsken, -2 grader och en kall vind på ca 7-8 m/s från NO. Efter några dagars mildväder såg det plötsligt och lite oväntat ut som att det fanns chans för en racertur i december, men med facit i hand så var det nog mest en projektion av mina önsketankar...

Cyklingen började bra med torra, snö- och isfria gator genom Malmö och ut mot Tygelsjö. Solen sken gott i ansiktet det var på det hela rätt trevligt.


På väg ut mot Västra Klagstorp var det mest suddigt, kanske för att jag cyklade så fort?


Pellegrin själv blev dock skarp på bild

I Tygelsjö började cykelbanorna bli lite frostnupna och i Gessie så kom första vurpan. Trots att jag tog det försiktigt gick jag och cykeln omkull på den till synes rena asfalten men där det hade bildats en förrädisk isfläck av smältvatten som runnit ner över en sluttande utfart och återfryst. Resultatet blev en klassisk "framhjulet glider undan innan man hinner säga flaskhals". Klarade fallet rätt så bra med landning på vänster knä, höft och armbåge.

Sen byttes medvinden mot sidvind och det var stundtals lite lurigt att hålla emot krafterna eftersom vinterväglaget erbjöd lite för lite friktion för att jag skulle våga luta emot ordentligt. Kanske man skulle haft dubbat?


Så här vintriga vägar var det utanför Västra Ingelstad.

Efter Västra Ingelstad gick turen på ännu vintrigare vägar mot Lilla Svedala. Här och var gick det lika bra att cykla även utanför vägen eftersom tjälen satt sig ordentligt och snön jämnat ut eventuella asfaltskanter. Uppförsbacken mot Västra Kärrstorp attackerades sittandes eftersom det släppte direkt på bakhjulet vid större igångdrag och i nedförsbacken på andra sidan hölls farten under 25 km/h för att minimera skador vid ett eventuellt fall.

Och ungefär så höll det på i ungefär 15 km till. Trampa riktigt mjukt och försiktigt på låg växel i motvind och uppförsbackar, bromsa lika mjukt och försiktigt i nedförsbackar. det blev ändå en vurpa till, denna gång lite norr om Skabersjö, där det för en stund var rena vägar igen. Jag han nästan tänka att "nämen det här rullar på ju rätt bra trots motvinden" och försökte lagga lite, lite mer kraft på pedalerna. Men resultatet blev istället att bakhjulet plötsligt släppte och förvånad satt jag där asfalten igen, men denna gång på rumpan och såg cykeln kana iväg framför mig. Här hade det definitivt varit bättre med dubbat!

Efter det var det bara att gilla läget och inse att racer-slicks (23 fram och 28 bak) och vinterväglag är inte kompisar. Så det blev till att bita ihop i motvinden, ta det försiktigt hela tiden och inte pressa någonting någonstans tills det åter blev snö- och isfria vägar.


En bild på Surly-racern blev det också, här stolt poserande på en höjd utanför Bjärshög

Kartan:

Visa Söndagsrunda 12/12 2010 på en större karta

2 comments:

Lennart said...

Aj, aj men ingen extra bock på styret då?

NLC said...

Nä, jag klarade mig undan med bara lite skrap på lindan. Det blir nog blodrött nästa gång så det matchar knäna.