Tuesday, July 6, 2010

TdF 2010, part I

Touren börajde som bekant i lördags med prolog i Amsterdam och efter det under dagarna tre klungan slingrats sig ner till Frankrike via bla motor- och kurorten Spa.

Igår var det lite tråkig stämmning i klungan då sträckningen gick på rätt smala, regnvåta vägar som uppenbarligen var alldeles för hala för flertalet att cyklar på då det blev en "vurpfest" utan dess like, bla efter att en vilsen hund sprungit rakt in i klungna (nog har man sett den förut...). Att totalledaren Cancellara efter alla krascher tyckte att klungan skulle vänta in de som vurpat och halkat efter har jag all förståelse för men att resten av etappen sedan bara skulle "trampas igenom" och inte köras på riktigt blev väl mest fånigt. Men inte för fransmannen Sylvain Chavanel som tidigare gått loss från fältet i en utbrytning och uppenbarligen hanterade det friktionsfria underlaget bättre än sina förföljare. Belöningen blev en solovinst och övertagande av den gula ledartröjan.

Dagens etapp hade ett antal sektioner av det mytiska underlaget pavé som så annars mest ses i vårklassiker som Paris-Roubaix och Flandern Runt. Pavésektionerna gjorde att det inte blev en stor klungspurt på slutet utan en mer intern uppgörelse mellan en liten grupp på 5 cyklister där normannen (och förra årets vinnare av poängtröjan) Tor Hushovd drog det kortaste längsta strået och dundrade in först över mållinjen. Eftersom Cancellara såg till att hålla sig väl framme återtog han den gula tröjan från gårdagens segrare Chavanel.

Tyvärr vurpade äldre brodern Schleck och knäckte nyckelbenen någonstans där på gatstenarna och med bäste hjälpryttaren borta i Team Saxobank kommer det troligtvis bli väldigt tufft för Andy att rå på de andra favoriterna till slutsegern: Contador (Astana), Wiggins (Team Sky), Armstrong (Team Radioshack), Evans (BMC), Basso (Liquigas). Men kanske är det nu de danska stjärnskotten Chris Anker Sörensen eller Nicki Sörensen kliver fram och visar var skåpet ska stå?

2 comments:

Lennart said...

Ahem . . .
Att dra det kortaste strået ==
FÖRLORA.

NLC said...

Doh ...