Saturday, March 5, 2011

Riktig racerpremiär

Eftersom det varma(re) vädret kom mycket tidigare än planerat (8 grader idag) så hamnade det grönsvarta Vittoriadäcket på Capons bakhjul istället för på Concorden. 24mm har tidigare visat sig vara ungefär max vad som får plats innan däcket tar i uppe i gaffelbryggan vid bakbromsen så detta gick perfekt & galant.

Rundan gick först norrut i motvinden till Kävlinge sedan österut mot Odarslöv och sen i sydlig riktning över S Sandby och Dalby mot Svedala. Här blev det dock lite märkligt. För istället för de 8-9 m/s som YR prognostiserat och som verkade stämma den första delen av turen blåste det nu mer. Mycket mer.

Först ut var sidvinden, där det blev riktigt svårt att hålla cykeln på rak kurs när framhjulet vinklades än hit och än dit av vinden. Benen var ändå relativt pigga men kunde ändå inte riktigt sätta fart på cykeln genom det osynliga hindret. Längs de vägavsnitt med alléer var det dessutom en extra utmaning att inte köra i diket då vinden plötsligt "tog slut" bakom de tjocka trädstammarna för att någon sekund senare slå tillbaka med full kraft. Löv, kottar och mindre grenar for över vägen och förstärkte intrycket av att vara helt utlämnad till elementen.

Sedan kom motvinden. Benen var nu rätt slaka av att ständigt behöva accelerera upp cykeln i fart efter de otaliga sidvindskasten men nu väntade en formidabel vägg (väl hemma kan jag nu se att medelvinden låg på 15-16 m/s rakt från norr vid denna tidpunkt). Det fanns inte mycket att göra åt detta mer än att ta sig hem på det minst förnedrande sättet, dvs att fortsätta cykla. Stundtals gick det i 12-13 km/h, men då och då läade ett hus eller en dyngstack så att jag fick pusta ut och kunde då rulla upp mot 20 km/h. Ingen superfart alltså.

I något märklig infall av förvirring och lågt blodsocker valde jag dessutom att cykla Tygelsjöstigen som inte bara är grusbelagd utan även bitvis var söndertrampad av något hovförsett djur. Väggad, trött och frusen var det bara att bita ihop och skaka sig fram (rätt mycket känsla av Paris-Roubaix där) resten av vägen till Hyllie i Malmö. Tröstade mig med en ostkorv med senap och två Snickers på Shell i Holma innan jag rullade de sista kilometerna hem.

Totalt blev det 111,9 km på 4h och 4 minuter, ingen superspeed alltså. Men ändå, nu är det f-n i mig vår!

Kartan:

Visa Lördagsrunda 5/3 2011 på en större karta

No comments: