Thursday, March 31, 2011

Lösgrus = dödsgrus?

Både DN och Sydsvenskana hakar på när Cykelfrämjandets ordförande Christian Juul uppmärksammar det "lömska lösgruset" som efter varje vinter ligger kvar på cykelbanor och vägar och är "lika halt som is".

Jag håller med om att det är kul med grus som ligger kvar långt in i maj, men det inte främst pga risken att köra omkull utan att gruset som ofta används snarare borde benämnas krossad sten som nöter och skär sönder även de mest punkteringssäkra däcken.

Samtidigt är det ju inte utan att man undrar exakt hur Juul & Co resonerar med "lösgrus är lika halt som is" och var de får sin statistik ifrån. VTI gjorde för några år sedan en studie baserat på data från STRADA där man bla studerat cykelolyckornas fördelning över året och där är just april och maj två av de "säkraste" månaderna (till skillnad från juli, september och december). Nu är detta visserligen enbart baserat på de olyckor som slutar i sjukhusvård, men man kan nog anta att "mökertalet" visar ungefär samma fördelning.

I Malmö var dock kommunen rätt snabbt ute och sopade redan i slutet av januari medan det i Lund gjordes först förra veckan. Kommunerna Burlöv har ännu inte sopat rent ordentligt och i Staffanstorp verkar man aldrig ens hunnit sprida ut gruset.

Jaha och vad ville jag säga med detta inlägg? Ingenting viktigt antar jag, men STRADA-rapporten är dock läsvärd i sig :-)


PS Christian Juul ... antingen är han från Göteborg eller så är detta en aprilskämt som kom några dagar för tidigt.. DS

No comments: