Saturday, December 8, 2012

Å en slank han ner i diket

Det här med att cykelvägar (i allmänhet) ligger under kommunernas ansvar kan ibland ge lite intressanta konsekvenser. Som att det är plogat & snöröjt fint på halva pendlingssträckan från Staffanstorp men när man kommer till kommungränsen mot Lund så möts man av följande syn.


Här tar vägen slut

Eftersom man här cyklar längs en gammal banvall är vägen spikrak och det blir nästan, men bara nästan, lite komiskt när man ser hur den delats upp i två halvor.

Inte lika komiskt är det att cykla resten av pendlingssträckan genom Lund. Trots att man på Gatu- & Trafikkontoret verkar ha insett att det finns "huvudstråk" och "primära stråk", åtminstone så används de begreppen på deras översiktskarta för vinterväghållning av GC-banor, så är resultatet riktigt uselt. Eller kanske snarare, det verkar inte riktigt efterlevas.

För trots att stråket från bilden ovan åtnjuter epitetet "primär" enligt den länkade kartan så blir det ändå inte plogat först. T.ex. dröjde det till i onsdags efter helgens snöfall innan första röjningen och på bilden ovan hade det snöat lätt under natten och ändå dröjde det till eftermiddag innan de plogat igen.

Inne i stan är det inte mycket bättre där eftersom man inte (som i Malmö) insett att även mindre vägar som knyter ihop olika cykelstråk behöver bättre snöröjning för att det ska fungera för cyklisterna. Istället för att ploga vräks saltar man och som cyklist hamnar såsar runt i en slush puppie av snömodd. Men å andra sidan ger det bra balansträning!

Hade man tillåtit samma situation på infartsvägarna för motortrafik så hade jag nog inte gnällt, men återigen visar "cykelstaden" Lund sin andra sida...

2 comments:

Unknown said...

Jag har inte vågat mig ut just för att jag inte har en aning om var när och hur det plogas.. Var hittar man de där kartorna du nämner?

NLC said...

Kartor för vinterväghållning av GC-vägar inom Lunds kommuns hittar man på deras hemsida, men sen verkar det som att kartan i vissa fall inte riktigt stämmer med verkligheten som synes.

För Malmö så anger kommunen på sin hemsida att det är denna karta som gäller för vilka GC-vägar som har Prio1 i deras snöröjning.

Annars kan jag rekommendera att prova på de mindre vägarna utanför storstan (så länge det inte blåser), oftast riktigt fina med hårdpackad snö och trevliga vyer. Fast helst med dubbdäck, det är vad som biter bäst just nu.