Friday, April 29, 2011

Lund-Halmstad, 146 km

Avfärd från jobbet vid halv tre på fredagen med solsken och sida/medvind för att cykla från Lund till Halmstad. Columbusen var packad för långtur med stora vattenflaskor och stora sadelväskan. Tre bananer och fyra energikakor i tröjfickorna tillsammans med karta, pump, mobil, nycklar, plånbok etc.

Ut ur Lund gick färden i rasande fart och svetten lackade redan i Stångby. Sen blev det en liten paus i Örtofta eftersom ett järnvägsspår orsakade en dubbelsidig genomslagspunka med efterföljande slangbyte. Dock verkade däcket oskadat och fälgen likaså. Uppenbarligen var cykeln lite för baktung för att jag skulle kunna hoppa över potthål och vassa kanter, bara att ta det lite försiktigare i fortsättningen alltså

Turen gick sedan vidare över Trolleholm och Gryttinge sträckningen som jag tänkt använda som "genväg" mellan länsväg 108 och 109 visade sig vara grus och eftersom jag inte var sugen på att köra 108:an i byig kantvind så blev det en de-tour ner mot Svalöv istället innan kosan åter styrdes norrut mot Knutstorp och Söderåsen.

Upp över åsen och ner på andra sidan genom vacker nyutsprungen bokskog och ner till Kvidinge där man fick vara lite flexibel i vägvalet, alternativen var att antingen cykla riksväg 21 (2+1, skyltat till 100 km/h) eller köra parallellt med stora vägen och förbi ett grustag där in och utfart var skyltat med infart förbjuden. Inte så svårt val egentligen... ;-)

Sen in i Kvidinge, vidare till Munka-Ljungby och ett kort stopp vid Sibylla i Hjärnarp för en korv & cola innan Hallandsåsen. Förbi Margaretetorp och upp för åsen längs Dilligensvägen i en 7 km lång slakmota med motvind. Ner på andra sidan gick det trots bra lutning inte mycket fortare än 50 km/h pga kant/motvinden som nu faktiskt började kännas lite jobbig.

In i Halland vid Skottorp med sida/motvind och sen ner mot havet och på Ginstleden vid Mellbystrand. Cykelleden var bra skyltad och gick i riktigt fina miljöer med relativt rak dragning. Enda plumpen i protokollet var straxt innan en rastplats vid E6:an innan Lagan där leden var dragen på en lite stig med riktigt dålig asfalt.

Precis efter rastplatsen lyckades jag även att klanta till det lite när jag skulle rensa däcken på grus och glas vilket resulterade i en smärtsam marksyning. Sköljde av det värsta smutsen med lite vatten från flaskan och fortsatte mot Halmstad.

Vidare på Ginstleden på fina småvägar och efter Törringe cykelbana längs länsväg 117. In i Halmstad där trafikljusen tyvärr var totalt osynkade med cykeltrafiken och det var långa stopp för rött i varje korsning.

Totalt slutade trippen på 146 km vilket cyklades på 4 timmar 43 minuter och med ca 25 minuter stopptid vilket gav ett rullsnitt på ~31 km/h och totalsnitt på 28.6 km/h

Eftersom följebilen med C och Oscar hade fastnat i en bilkö utanför Rydebäck, intogs middagen i två delar. Först en god sushi på restaurang i cykelstassen och sen en rejäl kebabtallrik efter dusch, byte av kläder och omplåstring.

Strava:

1 comment:

Lennart said...

Nästa gång kanske det blir ett fika-stopp hos "Anna på Åsen" ?