Thursday, May 6, 2010

Giro d'Italia 2010

På lördag startar årets upplaga, den 93:e i ordningen, av Giro d'Italia med prolog i Amsterdam (!). Det ska förutom denna inledande tempoetapp över 8 km ska det köras två etapper till i ostarnas & träskornas land innan "varvet" återvänder till Italien. Favoriter till slutsegern är bl.a. regerande världsmästern Cadel Evans (BMC), 2008 års vinnare av Tour de France Carlos Sastre (Cervelo TestTeam), Bradley Wiggins (Team Sky), Christian Vande Velde (Garmin-Transitions) och (tyvärr) Alexander Vinokourov (Astana).

Jag skriver tyvärr framför "Vino" pga hans lumpna sorti ur 2007 års Tour de France och där han efter en dopning endast överträffad av Ben Johnson i OS 1988 åkte ur touren med buller och bång, fälldes av UCI men fick straffet mildrat från två till ett år av Kazakstans cykelförbund eftersom han lovade att sluta sin karriär. Sen ångrade han sig och kommer tillbaka i storform för att bl.a vinna Liege-Bastione-Liege... Luktar fisk.

Och redan innan Girot startat så har t.ex. fjolårstvåan Pellizotti stängts av från tävlande av UCI pga av trassel med sitt blodpass. Kanske är detta början till en bättre värld inom proffs-cyklingen?

Nåväl efter lite mer än 340 mils cyklande på tre veckor kommer årets lopp att avslutas med individuellt tempo i Verona (inget fisköra och skåla i champagne här inte) och veckan innan dess är det inte mindre än 4 bergsetapper och ytterligare en tempoetapp. Det kommer förhoppningsvis bli utslagsgivande (på ett sportsligt sätt) och spännande!

No comments: