Sunday, March 14, 2010

Fakenger

Det växer och gror i Malmös cykelkultur. Fixie är det nya svarta och det annordnas både alleycats och cykelpolo lite varstans i staden. Men det nästa svarta spår jag blir "fakenger", dvs att cykla och klä sig som ett cykelbud fast ändå inte vara det.

Så vad behöver man?

1) Cykel. Kan vara en racer, MTB, BMX, hybrid eller banhoj. Det viktiga är att den ser snabb och hård ut. Fixie är inte nödvändigt men ger såklart extra street cred och långa stoppsträckor. Stänkor är bannlysta, likaså flaskehållare och "onödiga" detaljer som lysen och reflexer. Och ibland även broms(ar).

2) Väska. Axelremsmodell rymmandes 40-50 liter. Helst svart och med någon exotisk form av spänne/lås som gör att man kan ta av väskan utan att dra den över huvudet.

3) Kläder. Tajt sittande, men inte utstuderat cykelmässiga. Glada färger funkar fint. Likaså svart. Och retro cykeltröjor i ull.

4) Lås. Helst kedja i "fodral" med litet bygellås som t.ex. Kryptonites New York Fahgettaboudit, men även små bygellås går bra. Kör man med kedja måste den fästas runt höfterna som ett bälte när det inte låser fast cykeln. Kör man enbart med bygellås fäster man den i lämpligt plagg.

5) Attityd. Cool frissa, tatuerade vader, vågat vägval, stor plastkruka på huvudet, bockskägg, gula solglasögon, dreads(?). Du fattar.

Hmmm, låt se. Jag har snabba och hårda cyklar, en svart Timbuk2 messenger bag (M & L, den större borde funka bra), kör med 3/4-shorts utanpå cykelbrallorna och en diskret cykeltröja (sommartid åtminstone), använder ett litet bygellås som kan fästas i väskan eller en hälla på brallorna. Låt gå för att hjälmen jag har är alldeles för praktisk och att jag kanske tar lite för myclet hänsyn till mina medtrafikanter, men stämmer de ovanstående punkterna rätt bra. Kanske dags att byta till ryggsäck och se mer vanlig ut...

No comments: