Sunday, April 19, 2015

Malmö 300K Brevet

Det var knappt så bromsarna hunnit svalna från från förra veckans runda förrän det var randonneurdags igen och även denna gång stod Lotta-backen på menyn. Inte utan att det spände lite extra i byxan (över låren alltså) och pirrade i magen.

Pirret var tydligen så pass stort att jag gick upp redan halv fem för att duscha och ordna frisyren samt genomför en snudd på rituell på klädning av lycrastassen. Som den MEMIL jag är var det Rapha rakt igenom förutom att jag ännu inte har införskaffat några av deras knickers (och Lightweight-byxan känndes så där listig att dra på när kvicksilvret knapp hade orkat över 0:an på morgonen) så där blev det Assos TK-607.

Sen lite frukost på det, ett paket stekt bacon, 2 stekta ägg, 1 "dubbel rund" med jordnötssmör och en dubbel dos bryggkaffe.


Den andra mackan hamnade i fickan

Pep iväg kl 7 men insåg redan i första böjen att jag glömd pumpa mina däck. Hade latexslang i båda hjulen och fram visade det sig behövas lite påfyllning medan bakdäcket hade nästan hållit allt sitt tryck (6 bar) sedan igår kväll. Att framdäckets pysning hade en orsak skulle visa sig lite senare... Mötte upp de andra glada gubbarna och en glad tjej vid Shell Holma ca kvart innan start, fyllde i mitt brevetkort och hann knappt knäppa hjälmen innan det var dags att rulla iväg


Upp å ner, ner å upp!


Sekunder innan start!

Prick 8 rullade vi ut från macken, Oscar H först och jag efter. Redan där blev det lite oordning och vid svängen in på Nobelvägen var vi utan sällskap. Men det var å andra sidan kanske bara en tidsfråga när det skulle hända eftersom vi båda att peppat för att köra en snabb runda, där den gode Oscar dagen till ära monterat "speed weaponry" på sin Cervélo S2 medan undertecknad rullade med något lägre profil på sin Caad10. Gemensamt för båda var snygg vit styrlinda och, skulle det snart visa sig, frekvent användande av bocken.

Mot första kontrollen i Höör var det en svag men noterbar motvind från ONO, vilket dock inte hindrade oss från att försöka köra på och med morgonpigga ben gick det rätt snabbt att köra in den tid vi stått still vid trafikljus och stämplade 10:11 efter 65 km.


Rullar mot Skarhult. Notera framhjulets skugga =)


Baksidegroupie på väg mot Stehag

Biten till Ljungbyhed är kort och vid rätt väderlek rätt snabb, motvinden hade bytts mot sidvind men med lite mer träd längs vägen störde den inte särskilt mycket. Nackarpsdalen hade ännu inte slagit ut i sin fulla prakt, lite kvar av våren innan det blir försommar alltså.

Någonstans i höjd med Skäralid tyckte jag nog att det var lite väl god komfort i framdelen av cykeln och några snabba tryck med styret avslöjade att det var slangen som börjat tappa luften (igen). Med bara någon kilometer kvar till kontrollen rullade vi vidare med lugna fina svängar och slangbytet kunde företas i solen framför konditoriet där vi också stämplade ca kvart över 11.

Sen var det backadags! Upp för åsen via Lotta, ned till Kågeröd, stämpla på Konsum, vända, och uppför åsen igen till Stenestad och sen ner igen mot Klippan. Cyklade kontrollerat uppför utan för mycket sprätt i vetskapen att den småkuperade biten vidare mot Eket och upp Hjärnarp skulle bjuda på rak motvind då den hade börjat vrida mot NV och dessutom öka i styrka. Detta hindrade dock inte att vi avverkade delsträckan till Eket snabbare än på någon av mina tidigare 5 rundor (även om det inte var med stor marginal).

I Eket väntade en intrikat detalj, ingången till butiken Handlar'n där vi tänkt stämpla var numer ersatt av en vacker röd dubbeldörr från Diplomat och innandömet ombyggt till lägenhet. Vad göra nu? Jo, en snäll matte som rastade sin stora nyfikna hund skrev i våra kort och vi tog en liten groupie där i solskenet.


Smile!

Den tilltänkta provianteringen ersattes med pannben och i mer och ökande motvind tillsammans med en serie småbranta knölar gjorde sitt bästa för att göra kaos med våra ben. Här och var passerades mysigt mörk granskog med tillhörande dofter och svalka.


Smile again!

Turligt nog var dock dagens sista riktiga stigning upp till vändpunkten vid Rasta något vindskyddad och vi kunde mata på i ett jämnt och lagom högt tempo vilket visade sig räcka till ett nytt PB för mig i denna populära åkbacke. Väl på toppen träffade jag några danskar från Köpenhamn som hade bilat hit för att köra 3 timmar backträning. Ja se vilka tokar det finns ;-)


Uppe!

Enligt vår game plan skulle det nu vara nordvästlig vind på väg hem vilket skulle borga för sida med. Tyvärr stämde det inte riktigt för vinden hade vridit lite för mycket och kom nu mer från väst. Det hindrade dock inte oss från att försöka köra som om vi hade medvind och vi gjorde vårt absolut bästa för att köra sönder varandras ben vilket också resulterade i att vi båda var rätt mosiga in mot sista kontrollen i Helsingborg.


Man kanske skulle tagit en kaffe och bulle isf en glass?

En glass till mig och en kaffe till Oscar sen var vi som människor igen men intalade varandra att nu tar vi det lite lugnt ner till Malmö. Det höll i typ 3 kilometer tills vi svängde in på Landskronavägen mot Rydebäck och såg att till slut så verkade vinden vara i vår favör. Så ner i bocken och bomba hem med ~37 km/h i snitt de sista 5 milen till Malmö stadsgräns. Efter sunktunneln under Västkustvägen var det så äntligen dags för det vi alla väntat på - SKYLTSPURTEN! Ocsar drog igång och tog hem den igen, men denna gång med bara med en halv cykellängd - det börjar arta sig även för en liten snål dieselmotor.

Slutstämplade på 10:25 vilket efter omständigheterna kändes som med beröm godkänt. Som belöning blev det en glass till.


Nu blir det rast vila över nästa helg då jag istället ska vara funktionär på Götalandsmästerskapen i MAG men den 2:e maj är det dags att ta sig an vår nya 400K-bana, nu med rv 25 ersatt med ännu mer småvägar! Kanske ses då?

Strava:

No comments: