Sunday, April 12, 2015

Malmö 200K Brevet - igen!

Nu är brevetsäsongen verkligen igång och det märks att det är PBP-år med ökat intresse och nya ansikten. För två veckor sen hade vi runt 30-talet startande i Malmö, förra lördagen rapporteras det ha varit 70-talet sugna randonneurer på plats vid Welcome Hotel i Barkarby och så kommer det nog rulla på helgerna framöver. Kul! För egen del var gårdagens runda lite av en revansch från årspremiären. Solen värmde, kvittrande fåglar, diken fulla med vitsippor och (faktiskt) inte en enda bilist som betedde sig illa. Därtill pigga ben och en vindprognos som ingav hopp om en myspysrunda.

Började dagen med uppstigning redan halv sex, korta byxor krävfa lena vader och eftersom vårvärmen ännu inte riktigt kommit igång så ska det erkännas av det även slarvats lite med den biten. Långdusch, hårvård och sen påklädning av MEMIL-stassen. Till frukost blev det något litet som


Skippar Nutellan och kör jordnötssmör istället

Cyklade in till Malmö med vinden i ryggen och insåg att de där 3-4 m/s nog var något nummer för lite men som tur var kom vinden från sydost vilket skulle innebära sida-mot till första kontrollen, sedan medvind till andra & tredje kontrollen och förhoppningsvis inte rak motvind på vägen "him". Vid starten var det en glad skara cyklister som samlats, vissa hade kommit för äventyret andra visste nog inte vart de kommit (för att parafrasera den klassiska serien Pistvakt). Efter att ha fyllt i våra stämpelkort bar det iväg kl 8 i samlad tropp.


Klart bakåt!

Förde gruppen med varsam hand ut ur Malmö, varje trafikljus som kunde vara rött var det också men till sist rullade vi ut på Elisedalsvägen och kunde släppa på lite. Från förra året har vi gjort om banan lite så att den gick över Torup/Bokskogen istället för Baravägen. Mindre knixande på smala cykelbanor, mindre trafik på den "riktiga vägen" och som bonus lite fler småbackar att värma upp i. Allt eftersom vi rullade på delades tåget upp i mindre grupper och till första kontrollen vad Mattias och jag först in att stämpla med nästa grupp någon minut bakom. På Tempo i Blentarp var det full ruljangs och vi förgyllde nog de mathandlandes lördagsmorgon med våra fåniga skor och slimmade klädsel.

Snabb stämpling och iväg, Tony & Mattias hängde på och i medvinden cruisade vi norrut mot Harlösa i 35-40 km/h. I nyss nämnda ort finns en liten knäppa som enligt Strava klassas som 4:e kategori, ni vet en sån där som ger 1 ynka bergsprispoäng i TdF och andra storlopp. Trampade uppför med behärskning, ingen idé att stumna med mer än 13 mil kvar men väl uppe var det ingen syntes till. Rullade vidare lite sakta och plockade av knävärmarna men när ingen kom ifatt körde jag på mot Höör.

Snabb stämpling på Preem, fika i farten med en Snickers och Päron-MER och sen den lilla fina vägen över Sjunnerup vidare till Ljungbyhed. Försökte ta nån bild på den fina vägen med ännu ej utslagen bokskog, men tydligen blev det en liten film istället:

I Ljungbyhed hade det skett en fasansfull cykelolycka med polis och räddningstjänst på plats. En Cervelo hängandes bakpå en bil hade blivit mosade av efterföljande bil(ist) som inte i tid upptäckt att framförvarande fordon stod still för en vänstersväng. Men lyckligtvis verkar det som att skadorna begränsats till de materiella. Rullade in på konditoriet för 3:e stämpeln och noterade att GPS:ens termometer visade 18 grader. Utanför satt MC-förare och svettades i sina skinnställ (motsv.) och inne frestades gommen av bakverk och mackor, men det får bli nästa helg för nu var det bara 7 mil kvar och ingen större anledning till att stanna en längre stund.

Nu hade dock vinden vridit mot syd och efter dagens andra 4-kategoriknöl blev det 5 mil ren och skär motvindsmeditation när vägen gick över öppna åkrar. Först i Bjärred blev det lite avbrott när det plötsligt drog in en sjöbris som höll i sig hela vägen till Lomma, en sträcka på ca 4 kilometer. Underbart är kort... Till slut nåddes ändå stadsgränsen

Och några minuter senare var det slutstämpling med glass:

Nästa lördag blir det 300K, förhoppningsvis med lika bra väder och vader.

Strava:

No comments: