Saturday, June 30, 2012

Tour de France 2012 - prolog

Uppsnacket om vem som ska vinna denna cykelkarneval har mest handlar om Cadel Evans (BMC) vs Bradley Wiggins (SKY). Men så kommer en legend som Eddy Mercxk och tar med Vincenzo Nibali (Liquigas) GC-tippningen. Vad ska man tro? Vem ska man tippa? Tror fortfarande mest på Wiggins efter hans fina säsong hittills och för han Onedinlika ansiktsbehåring.

Men med touren i antågande kommer nästan alltid en annan sak upp i media och det är - tyvärr - dopningsfrågan. Kan man verkligen cykla så långt och så länge utan dopning? För de som aldrig cyklat mer än en mil (enligt flera trafikplanerare är en cykelresa som överstiger 5 km "lång") så är det ju ofattbart att någon alls skulle kunna cykla 20-25 mil utan "dopning". Men med den logiken så borde å andra sidan ingen cykla runt Vättern utan lite extra hjälp...

För risken finns att de sportsliga prestationerna och kampen om tröjorna i årets tour i media kommer överskuggas av de nya anklagelserna mot Lance Armstrong och det i att Filippo Pozzato i dagarna erkänt att han varit klient hos en viss Michele Ferrari för "träningsråd".

Och så länge som sportdirektörerna i stallen utgörs av en skara dopade ex-proffscyklister, varför ska vi tro att den professionella cykelsporten är på väg åt ett bättre håll? Tro att förvandlingen av idag lovande cykeltalanger till morgondagens stjärnor görs med (bara) rent mjöl i påsen?

En trappa städas bäst uppifrån och ned och tills det händer inom den professionella cykelsporten kan man nog bara hoppas på att det idag är tillräckligt svårt för fuskarna att undkomma upptäckt och tillräckligt kostsamt att bli påkommen för att det inte ska löna sig att fuska och att vi därmed kunna njuta av deras prestationer utan en besk eftersmak.

No comments: