Sunday, June 10, 2012

Malmö brevet 400K, 2nd round

40 mil solo i början av juni med sommarljummet i luften och ljusa kvällar - det låter väl riktigt lovande?

Startade kl 8 vid den numer TV-kända Shellmacken i Holma och rullade ut från Malmö med lätt medvind och bra fart. De första 6-7 milen rullade på riktigt bra, men sen i en slakmota mellan Ljungbyhed och Perstorp började cykeln slingra sig som en kåt snok så fort jag la lite tryck på pedalerna.

Snabb visuell inspektion och gav att bakhjulet av någon outgrundlig anledning blivit skevt och slog någon cm fram & tillbaka. Av någon ännu mer outgrundlig anledning såg jag inte något behov av att rätta till det med en gång utan cyklade vidare med ett vobblande bakhjul fram till första stämplingen i Åsljunga efter ca 10 mil. Rotade fram en ekernyckel ur bagaget och började meka lite och upptäckte då att 3 ekrar var helt lösa (kunde vrida på nippplarna med bara fingrarna) men 5 minuter senare var det ändå hyggligt rakt.

Upp på cykeln igen och iväg norrut längs gamla E4:an / riksettan. Fortsatt bra fart och gott humör nu när det äntligen gick att cykla ordentligt rakt fram igen. Kom fram till stämpling & planerat lunchstopp i Ljungby (174 km) straxt innan halv två och beställde in något med bea på. Bara för att liksom.

Precis som förra 400K breveten var det dock lurigt med vinden, det som inte hade känts som medvind upp till Ljungby visade sig mycket riktigt vara mer av sida-med och längs med rv 25 mot Halmstad kom den nu rätt i nyllet. Ökat hade den gjort dessutom men inte värre än att det fortfarande gick att hålla tempo. Tyvärr är ju just denna sträcka dock evinnerligt rak & tråkig men som tur var hittade jag några mysiga stockar att ta en paus med.

Efter stämplingen i Halmstad hade jag hoppats att man nu äntligen skulle slippa motvind, men istället började det vrida mot syd och öka något (och så skulle det hålla i sig för resten av turen visade det sig). Vart än jag vred styret så verkade vinden följa med. I Valleberga var bonken nära och det fick bli en nödburgare på Sibylla för att ta en paus från det ständiga bruset i öronen.

Vid Östra Karup blev det ett kort stopp för att visa en serb på touringpackad cykel den bästa vägen till Mellbystrand. Han hade startat (many, many days ago) från Spanien och cyklat sig upp genom Frankrike, Holland, Belgien, Tyskland, Danmark till Sverige och planerade sen cykla vidare (many, many days more) genom Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Ukraina, Rumänien till Serbien. Tänkt vilket äventyr!

Resten av turen blev mer kamp än cykling i motvind och mer motvind. I Lomma började det skramla oroväckande från någon oidentifierad del på cykeln. Det visade sig vara sadelinfästningen som släppt vilket gav tillfälle för en mekpaus med 12 km kvar att köra. Kul som fan.

Slutstämpling i Malmö i nattluckan på Shellmacken lite efter 23, två MER Päron som belöning - det är livet :-)

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Om en vecka är det dags för 600K hoppas några fler som kommer till start då... Strava:

2 comments:

Unknown said...

Imponerande att du fullföljde med allt det strulet :)
Hur mycket verktyg brukar du ha med dig ut?

NLC said...

En ekernyckel (för DT-nipplar), ett multiverktyg (Topeak Hexus), några extra kedjelänkar, 5-6 slangar, däcksverktyg, pump, 2-3 tillklippta bitar däck, diskhandskar, några buntband, lite eltejp. Allt i "kofferten" bakom sadeln förutom pump & 2 slangar + verktyg i en ryggficka.