Saturday, August 20, 2011

Tryck i pedalerna


Att mäta watt är det nya svarta inom cykel och nu vill även Garmin vara med om att dela på kakan och ge "power to the people". Deras lösning heter Vector och mäter effekten i pedalen till skillnad från SRM och Quarq som har mätning integrerad i vevpartiet och CycleOps PowerTap med mätning i baknavet. Att det skulle komma just en pedal var kanske inte så oväntat efter att de köpte upp Metrigear i september förra året som redan då hade en prototyp färdig.

Polar visade upp en pedalbaserad effektmätare redan på Eurobike förra året men kör vidare med en egen proprietära lösning (WIND). Garmin däremot använder sig som bekant av ANT+ som är en standard för trådlös överföring av data mellan sensorer och dator och därmed tillåter användaren välja själv om man vill ha Powertap, SRM eller Quarq som alternativ till Garmins egen lösning för effektmätning. Undrar vilken som kommer ha mest "market gravity" ;-)?

Om man nu för ett ögonblick bortser från att effektmätning (enligt "the rules") endast är för cykelproffs, så är det en rätt spännande utveckling av cykelnörderiet, eller hur!

No comments: