Wednesday, August 10, 2011

Cykla på Fårö


Innan bilen semesterpackades spenderades orimligt mycket tid åt att bestämma vilken av cyklarna som skulle få följa med till Fårö för lite hit & dit cykling under en veckas tid. Efter mycket ältande kom jag fram till att den nyombyggda Pacern troligtvis var det mest optimala valet, för ska man cykla varierade landsvägsrundor (mer än 4-5 mil) på Fårö krävs bl.a. ett öppet sinne för grusväg.

Som alternativ till stora vägen mellan Broa och Fårö kyrka kan man t.ex. cykla över Dämba istället. Kanske inget man gör med en plastraket och dyra högprofilshjul, men med lite bredare däck bak och en smula finess går det alldeles utmärkt att utan missöden hålla tempo även på den sträckan.

En annan fin runda är svängen över Lauter och Lauterhorn och Langhammarsvägen. Den rundan görs ju helst inte i motvind eftersom det kan blåsa rätt bra på den kustnära vägen och vill man titta sig om lite är det ju trevligt att inte behöva slita som ett djur bara för att komma framåt. Här och var passeras färistar och asfalten har en den bulor och bucklor att se upp med.


Cykling vid Lauterhorn

Från Bygdegården och norrut är den gamla landsvägen förbi Gasamoran och Ringvide bort mot Sudersand väldigt trevlig men sväng sen mot Ebbe & Ebbas istället för att köra igenom turistgettot. Fika kan man göra på Sylvis döttrar även om man sen rullar man med visst besvär vidare runt nordöstligaste Fårö med kanske en avstickare ut till fyren innan man styr kosan tillbaka söderöver igen.

Med hjälp av alternativen ovan fick jag idag ihop en landsvägsrunda på ca 67 km vilken avverkades på lite under två timmar. Nog går det allt att hitta ännu mer exotiska vägval, men då krävs nästan lite grövre däck och grindpauser.

Karta:

Visa Fårötur 10/8 2011 på en större karta

No comments: