Saturday, July 9, 2011

Tour de France 2011, part I

Första veckan av årets tour kan bara sammanfattas med ett ord - DRAMATIK! Istället för en lite tråkig och förutsägbar prolog så small det till direkt med en etapp som närmast kunde liknas vid körningen på en vårklassiker. Full fart från starten vid Passage du Gois och hela vägen till de avslutande 4 kilometerna som gick uppför precis lagom mycket för spräcka fältet. Philippe Gilber trivdes som fisken i vattnet och blev den första att få kliva upp på podiet för att iklädas den gula ledartröjan.

Sen kom sekundstriden på lagtempot där Team Garmin-Cervelo vann knappt före BMC Racing Team och vår gullgosse från grannlandet Thor Hushovd tog över totalledningen med ynka 47 hundradelar till tvåan David Millar (även han i Garmin-Cervelo) och 1 sekund till trean Cadel Evans (BMC Racing Team)! På det en spurtetapp där Mark Cavendish [i]inte[/i] triumferade utan det istället var Garmin-Cervelos Tyler Farrar som spurtade först över mållinjen vackert uppdragen av ingen mindre än kung Thor.

Fjärde etappen hade det avslutning uppför på kategori-3 stigningen Mûr-de-Bretagne och det blev en rafflande spurtstrid mellan två av förhandsfavoriterna Alberto Contador och Cadel Evans. Evans tog hem den striden med en typ en däcksbredd och Hushovd hängde tillräckligt bra med på "Bretagnes Alp d'Huez" för att få fortsätta köra i gult.

Nu började Mark "Manic Manxman" Cavendish surna till över att inte ha vunnit något och gnällde som vanligt i media över att arrangören ASO gjort det för svårt för spurtlagen att vinna. Kanske gnällde han lite på sitt eget lag också för när chansen till etappseger väl kom så tog han den direkt på etappen till Cap Fréhel.

På torsdagens sjätte etapp var det återigen spurt och denna gång klev en annan norrman, Edvald Boasson Hagen fram och tog första etappsegern för Team SKY Pro Cycling. Som de hade längtat och vad glad han blev den 24-årige gutten som hade hela familjen på plats.

Den sjunde etappen vanns av Cavendish men det tyvärr hade den även en riktigt stor och otäck klungkrasch med ungefär 35 km kvar till mål. Här tog touren slut för inte mindre än tre GC-cyklister, Bradly Wiggins (Team SKY), Levi Leipheimer (Radioshack) och Chris Horner (Radioshack). Wiggins bröt nyckelbenet medan Liepheimer och Horner visserligen fullföljde men har tappat för mycket tid för att på allvar kunna utmana om totalsegern.

Tyvärr har den första veckan inte bara bjudit på dramatisk cykelåkning utan även många stora krascher och i ett flertal av dessa har cyklisterna inte bara dängt i rumpa, knä och armbåge utan även skallen. Tom Boonen (QuickStep) som kraschade på onsdagen fortsatte ändå tävla trots yrsel och kräkningar (tydliga tecken på hjärnskakning), efter Chris Horners på fredagen fullföljde han ändå etappen men förstod inte varför han var 12 minuter efter de andra eftersom han inte hade något minne från kraschen.

Det ökande antalet skallskador i proffscyklingen har bl.a. uppmärksammats i en artikel på www.cyclingnews.com. Förhoppningsvis följer fler stall Garmin-Cervelos exempel och stoppar cyklister med misstänkta hjärnskakningar från att fortsätta i tävlingen.

Nåväl, efter en veckas "slätåkning" är det nu dags för två dagar i franska centralmassivet och tyvärr högst sannolikt sista dagen för Hushovd i gult för den här gången. Min gissning är att det är Evans som tar över den även om det taktiskt är lite väl tidigt.

1 comment:

NLC said...

Sällan har jag varit så glad för att ha fel. Thor kämpade in i det sista och gav inte bort en sekund till attackerande Evans och behåller därmed den gula tröjan en dag till.