Wednesday, July 22, 2009

TdF 2009, part III

Så var "kungaetappen" avklarad med 4 kategori 1 berg och ett kategori 2 och vilken cykelåkning det var sen! Till att börja med chockerade Grimstadgutten och tillika innehavaren av den gröna poängtröjan, Thor Hushovd, alla med att vara först över de tre första bergen och de mellanliggande spurtpriserna därmed ta 12 poäng till och i princip säkra segern i poängtävlingen. Mycket imponerande av en ~81 kilo tung cyklist.

Sen var det dags för lagmaskinerna Astana (med kanonerna Contador, Klöden & Armstrong) och Saxo Bank (med Andy & Fränk Schleck samt assistans av Cancellara, Nicki & Chris Anker Sørensen) att göra upp i de två återstående kategori 1 bergen. I hög jämn fart troppades resten av fältet av tills det återstod endast 4 man Contador, Klöden, Fränk & Andy. Då gjorde Contador superrycket som jag trodde skulle få Schleckarna att bli schleppare men efter att spanjoren fått några meters lucka ställde sig hans kvarvarande motståndare på pedalerna och trampade raskt ikapp försprånget med resultat att Klöden fick släppa. Contador gjorde sig därmed av med sin enda lagkamrat och hade nu två bröder emot sig...

Vidare uppför berget körde de båda vitklädda saxobankarna så mjölksyra förmodligen stod dem upp i halsen, men vad hjälpte det när mannen i gult coolt hängde på där bak. Ännu längre bak satt Armstrong med sitt stenansikte och tappade tid. Fast man kan ju inte klandra karl'n, han är ju nästan gubbe och körde uppför berget med endast halvöppen mun. Höll han igen måntro?

Utförskörningen som följde var inte tråkigt, men förutsägbar och när den ledande trion passerade mållinjen var alla tre sega. Fränk var dock minst trött när han minispurtade in över mållinjen och därmed tog sin andra etappseger i TdF. Förra gången var 2006 upp till Alp d'Huez och den gången fick jag banne mig gåshud av hans körning. Idag var hans cykling mer uppoffrande för sin bror (gick ner och hämtade dricka och mat vid servicebilen), men det betalade sig bra till slut :-)

Imorgon är det tempo, hoppas det går bättre för alla tre än det gjorde för Rasmussen i TdF 2005

(kolla vurpan 1 min 2 sek in i klippet, huvva!)

No comments: