Monday, June 7, 2021

Malmö 400K Brevet - 13:55 Solo

Long time no see!

Egentligen skriver jag detta inlägget av helt själviska skäl, och det för att komma ihåg vad som gick bra och vad som kan förbättras. Men eftersom "sharing is caring" så spiller jag mina bönor även publikt.

Bakgrund

Till skillnad från förra året när Corona-viruset började härja runt i mitten av mars och restriktionerna var få så hade vi nådens år 2021 lite fler begränsningar på plats vilket gjorde att det inte förrän första helgen i juni blev tillfället att köra en brevet. Vad passar då bättre än att efter en lång och kall vår cykla 40-mil i stråland högsommarvärme? Ganska mycket faktiskt...

Som hyggligt rutinerad långfärdscyklist spenderades inte särskilt mycket tid på förberedelser, packade armvärmare, reflexväst och lysen för hemfärden, en näve gels, 6-7 bars och två dubbelmackor med jordnötssmör och nutella som proviant och ett rör elektrolyttabletter plus två portionspåsar Resorb. Laddade GPSen och spenderade en timma åt att fylla i stämpelkorten.

Malmö - Blentarp(ish) 51 km

Nio glada randonneurer hade samlats på Hyllie Stationstorg (dvs plats för 141 till) och efter utdelning av kort samt en liten allmän genomgång pep vi iväg prick kl 8. Efter ungefär en minut sprätte det till lite i mina ben och jag vara ensam i täten.

Ute "på landet" var det en naggande god ostlig vind som svepte över de öppna fälten. Försökte hålla igen lite men det var svårt. Fotostämplade kl 09.38 och drog sedan vidare.

Blentarp(ish) - Laholm 157 km

Den av prognosen utlovade sydostvinden visade sig avar mer av ostlig eller nordostlig. Efter en inledande snabb start till Harlösa blev man senare snart varse om detta faktum. Plocade fram min ena smörgås och medan den åts fick jag se den andra blåsa mig ur handen. Festligt värre.

Stannade till i Högseröd (80 km) och fyllde på lite vatten. Nästa planerade stopp var i Eket (165 km) så nu kom de två "Soft Flasks" jag packat ner väl till pass. Åtminstone till hälften för av någon anledning tyckte jag det räckte med 1.5 liter vatten trots att redan passerat 23 grader C (och skulle inte skulle komma ner under på 8 timmar till). Cyklingen var i övrigt ganska händelselös med avsaknad av vackra rododendronbuskar men med ständiga tempoväxlingar i det böljande landskapet. Inte mycket nytta med tempopinnarna. Någon stans under denna sträcka åts den andra smörgåsen.

På väg in mot Eket var flaskorna tomma så fyllde glatt på 2 liter friskt vatten. Men det var nog lite för sent för på väg uppför Hallandsåsen började jag känna av att detta inte riktigt gick som jag tänkt mig. Temperaturen låg stadigt på 26 grader vilket hade varit fint vilken julidag som helst men som första lördagen i juni var lite väl mycket av det goda. Å andra sidan var det 5 grader och pissregn på samma runda flr precis ett år sen så jag tror jag vet vilket som är att föredra.

Väl i Halland hade vinden vänt till västlig så sista milen in mot Laholm blev till att bita i lite grann men vad gjorde det när man snart skulle få mumsa på en påse nappar eller en mumiebulle eller en Magnum-glass? Trodde jag i alla fall, väl framme vid Preem-macken ringlade kön lång ut ur butiken så efter påfyllning av flaskor i vattenskåpet blev det att vända på cyklen och sikta mot nästa kontroll i Torekov.

Laholm - Torekov 32 km

Den västliga festliga sjöbrisen fortsatte och tillsammans med allmön motorburen medelålder i Båstad skapade den en alldeles egen underbar atmosför av misär. Ömsom gnetandes, ömsom svärandes gick färden vidare över Italienska vägen (som fått ny asfalt) och över Bjärehalvön till sommarstekarnas Mecka - Torekov.

240 km hade nu gjors på 7 timmar och 50 minuter med en medeleffekt på 187 W (inklusive de små stoppen). Men med 27 grader på termometern och folk över allt i hamnen var det inte läge att börja leta efter någonstans att köpa lite godis så jag trummade vidare västerut. Nu skulle det ju vara medvind, eller?

Torekov - Mölle 60 km

Den eventuelle medvind som fanns kompenserade knappast mina mosiga ben och ovanpå det började jag får rejält ont i fötterna (som hör till på en 40-milare). Hankade mig framåt under devisen att "så länge man rör sig kommer man framåt" men till slut blev det drickpaus i skuggan under en björk för att sen sikta på Ängelholm och den välbekanta CircleK macken vid rondellen Kristian II:s väg / Klippanvägen.

Här festades det loss på både en Yalla drickyoughurt och en alkoholfri öl samt två påsar nappar som hamnade i ramväskan. Även om det inte hade omedelbar effekt så var pausen uppfriskande och de återstående 3 milen till Mötte gick i ett hyggligt tempo. Farhult och Jonstorp passerades med, som brukligt är, ett leende på läpparna.

I Mölle satt Roffagubben kvar och tillsammans med en Raphagubbe gjordes stämplingsprocessen snabb och smidig. Nu bar1 10 mil kvar.

Mölle - Malmö 101 km

Nu var det äntlgien förnimbar medvind, åtminstone i början och mot Helsingborg betades snabbt byarna av - Nyhamnsläge, Höganäs, Viken, Grå läge, Domsten, Laröd - innan det var dags att transversera Helsingborg. Denna gång, om möjligt, ännu virrigare än vanligt då det var fullt med strandsugna människor och trafik därefter längs med Gröningen.

Med den upplevelsen i bagaget var det bara de vanliga, lite tjatiga, 6 milen kvar och Landskronas gatstensfoder runt cirkulationsplatserna gjorde mig än en gång påmind om alla ställen som var lite extra ömma.

På väg genom Lomm började tankarna vandra på att man skulle kunna cykla milen hem (istället för de drygt en och en halv som var kvar), äta middag och sova en skvätt för att arla morgon återvända till banan och avsluta. Men som tur var förkastades den idén omgående och efter en händelslös skyltspurt på MALMÖ-skylten rullade jag sakta men stiligt genom hela stan för att slutsämpla kl 21.55. Trött men ändå ganska nöjd (så här ett dygn senare),

Epilog

Efter en kort fundering (medan både Subway och kebab-haket hann stänga) bestämde jag mig för att ta tåget til Hjörup istället för att segcykla hem. Väl innanför dörren konstaterade jag att inga bars och bar 4 gels gått åt av den medtagna provianten. Inte heller några elekotrolyttabletter hade använts men väl två doser Resorb (sport).

Det finns många saker som kunde gjorts bättre men den enskilt viktigaste skillnaden hade nog varit att slösa mer med vattnet, hälla det i och över mig samt plocka av undertröjan redan vid 80 km istället för 270 km. Att bli för varm är svårt att komma tillbaka från.

Strava

No comments: