Sunday, April 27, 2014

Malmö 300K Brevet

Soligt och varmt men rätt blåsigt på gårdagens 30-milare från Malmö. 15-talet hugade spekulanter ställde upp för att cykla i ett försommarfagert Skåne och som vid de två tidigare brevetstarterna i år så var startfältet kryddat med besökare från vårt gemytliga grannland i väster - kul!


Gula rapsfält på väg till starten


Strax dax för avfärd

På väg ut ur Malmö och mot Lund var det ett rätt beskedligt tempo på den relativt stora gruppen men så fort vi rundat Brunnshög så släppte vi på lite mer. Motvinden höll dock farten nere och de sega motluten upp mot Höör delade som vanligt av fältet i mindre delar och väl framme vid första kontrollen var vi tre i täten som stämplade snabbt och improviserat på Preem (eftersom det vanliga stämpelstället Frendo hade stängt för ombyggnad).

Mot Ljungbyhed hade vi nu vinden i ryggen och det gick var väl också enda sträckan där det gick undan på riktigt -med ca 38 i snitt fram till nästa kontroll och det utan att vi för den skulle körde slut på oss. Det fanns för mycket mys att titta på samtidigt: nyutslagen bokskog, vitsippehav, glador, ystra lammungar - you name it. Lyckades t.o.m. plocka fram mobilen och knäppa en bild i farten:


Nackarpsdalen

Ännu en snabb stämpling i Ljungbyhed och sen två vändor över Söderåsen via Kågeröd innan det var dags för en av de mysigaste och mulligaste sträckorna av dem alla på rundan - den mellan Klippan och upp mot Eket. Lite mysigt kuperat på smal väg och sagolik barrskog - love it! Vilken tur att 400K-banan också lagts om för att köra samma sträcka :-)

Snälla sidan av Hallandsåsen forcerades med (öd)mjukhet, vinden som nu kom från sidan bådade om att de sista 10 milen skulle odla pannben och inte blev det bättre av att mina fötter hade börjat svullna upp och jag kunde förnimma en kraftig ömhet i båda stortårna. Att trampa gjorde ont, att stå och trampa var outhärdligt men att ge upp var inget alternativ eftersom det var ungefär lika långt till Malmö som hem. Räddningen blev en glasspaus i Helsingborg och sen köra utan strumpor samt att få en luftningspaus utanför Lödde.


Glasspaus i Helsingborg

I Bjärred kom till slut tempobenen igång igen och de sista 2 milen gick om än inte med njutning så åtminstone med ett leende på läpparna även om jag gravt bommade skyltspurten in i Malmö. Slutstämpling några minuter innan kl 7 och en korv på det (dagens första mål efter frukost) satt som en smäck.


En välförtjänt korv i Malmö

Lite utrustningssnack: Båda 20-milarna i år och förra året kördes på CAAD10:an och även om det gått snabbt och bra så har dess sadel (SLR Kit Carbonio) och sadelstolpe (3T Doric) kanske inte varit ett under av komfort. Egentligen hade jag tänkt att köra denna 30-milare på den vanliga brevetcykeln, hade t.o.m. byggt en specialkassett - 12-28 men i stundens ingivelse på fredagskvällen (dvs efter en öl eller två) så verkade det som en bra idé att köra på en lättare setup. Så sadel & stolpe byttes ut mot känt material från pendlar/vintercykeln, en sadel som även gått ett varv runt Skånes gränser även om jag nog helst hade kunnat montera på den där SLR:en med titanrails som skickades från Wiggle för två veckor sen. Undrar var den blivit av förresten...


En gammal trotjänare fick rycka in

Morgon efter dagen före började med persedelvård och granskning av solbrännelinjer innan det var dags att gratulatera lillebror Erik som kom 6:a i sin tävlingsdebut på elitnivå och lillebror Anders som dagen till ära fyller år.


Raphalicious

Wednesday, April 23, 2014

Blogtips

För avkopplande och humoristisk läsning besök bloggen Jossefru!

Friday, April 18, 2014

Bortblåst


Morgonen bjöd iaf på finväder

Halvdag igår och för att festa till det lite inför lösgodisätarhelgen No 1 och se till att stöka av Stravas Specialize Spring Classics Challenge var planen att avsluta veckan med en långrunda på Caad:en. Började med att rita ut en mysig 15-milare som sen kortades ner till 11 mil när jag kikade på väderprognosen 12 m/s syd/sydväst och ökande...


ÖSLÖV nästa!

Första 5 milen gick som en dans även om det var lite lurigt i sidvinden när det brallade på den där halvmilen nysladdad grusväg. Snabbstopp i Höör för påfyllning av fickorna innan det bar iväg in i motvindshelvetet. Krigade runt genom ett öppet slättlandskap i en riktig skrattfest och tänkte på att det kanske ändå inte hade varit så tokigt att korsfästas istället. Höjdpunkten var att få stå och trampa nerförs backen vid Holmbytorp där man annars normalt sett snabbt rullar upp i 50 km/h.

Men allt har en ände och till slut, när benen var mosade som övermogna bananer, lyckades jag ändå harva mig hem. Nu blir det rast & vila i dagarna 3 innan det är dags att köra igång igen lite lätt och få pigga, fräscha ben till 30-milaren nästa helg. Can't wait!

Strava:

Saturday, April 12, 2014

Malmö 200K Brevet, 2nd round

Premiär för nya Åsarundan! Lite mer kuperad och något smalare vägar än Kustrundan och hade den cyklats i maj hade det nog varit en veritabel bokskogsexplosion. Nu fick vi hålla till godo med ett strålande väder, mattor av vitsippor, några glador och vårbrukets alla härliga dofter.

Men först skulle det cyklas till Malmö! Dimman låg tät och gjorde sitt bästa för att leverera en kylslagen randonneur till starten även om det var rätt fint.

Kom till Shell Holma en halvtimma innan start och en efter en droppade de andra in bl.a. en liten delegation från vårt fryntliga grannland i väster. För andra gången i rad kom över 20 cyklister till starten, skoj!


Gubbrekord!?

Samlat ut ur Malmö på snirkliga cykelvägar och bort mot Bara & Klågerup delades gruppen naturligt upp efter fart & ambition. Nästan vindstilla och efter en synnerligt blåsig vecka var det härligt att bara känna fartvinden fläkta. Inte mindre härligt blev det att höra ljudet av dussinet hjulpar susandes genom Häckeberga på väg till första kontrollen i Blentarp.


Åååååh, TEMPO!

På andra benet fortsatte det med propagandaväder för cykling och nu började vi också möta andra cyklister på vägarna, alla kan ju inte vara lika morgonpigga som brevetisterna ;-) Vid Harlösa provade vi benen för första gången uppför Lidvägen, gruppen exploderade men hyfsade till den efteråt i lugnt rullande tempo. Någonstans där började en svag SV-vind byggas upp och med maklig ansträngning rullade vi hela vägen till Höör även om det sista milen inbjöd till lite högre tempo.


Säg Preeeem!

Återsamling vid kontrollen med drygt halva sträckan avverkad och efter en stämpling med kort ståfika för vissa bar det av västerut mot Ljungbyhed via N Rörum. Nu hade vinden friskat i och tillsammans med lite backar upp & ned gjorde den sitt bästa för att göra det jobbigt för alla. Alltid svårt med kantvind på smala vägar eftersom egentligen vill bygga vinge över hela vägen men det av praktiska och trafiktekniska orsaker inte är lämpligt. Vid Ljungbyheds Konditori var vi bara 3 kvar längst fram och medan de andra två ville pröva sortimentet av finfika som bl.a innehåller silla-, räk- och köttbullsmackor så valde jag att fortsätta solo de sista 7 milen mot Malmö.

Redan i den svaga nedförsåkningen mot foten av Söderåsen insåg jag att det var en rätt dålig idé och att det skulle bli en larvigt jobbig uppgift. Vinden hade nu tagit i ännu mer och stod rakt på näsan mestadels av tiden och trots en hyggligt hög intensitet gick det sällan över 30 km/h. I 5 mil var det bara att gneta på tills rutten i Bjärred vände svagt österut och gjorde sista milen in till Malmö lite lättare. Målstämpling vid en kvart över tre och sen en glass i gräset i lä bakom en dragbil. Livet på pinne helt enkelt.


Mission accomplished

Strava:

Monday, April 7, 2014

HED Tri

När man har lite mer bråttom än andra på cykelbanan :-P

Sunday, April 6, 2014

De Ronde

Idag kör herrproffsen "De Ronde" och för den som vill veta mer om allt som man behöver veta inför det loppet rekommenderas Tour of Flanders PreviewThe Inner Ring. Själv nöjer jag mig med att konstatera att det står en eller två ljusa Leffe i förrådet och att det är gott om majonäs i kylen. Sändningen på Eurosport börjar redan kl 12.30!